01. 06. 2018
Vážení zákazníci,
připravili jsme si pro Vás tradiční kuchyni našeho západního souseda.
Asi první co se člověku pod pojmem německá kuchyně vybaví, jsou pečené klobásy, zelí, knedlíky, omáčky, maso (především vepřové), eintopf a mnoho receptů na masové vývary a zeleninové polévky.
K těmto kaloricky náročnějších pokrmům patří k německé kuchyně také neodmyslitelně pivo – hodně piva. Právě Německo je druhou pivní velmocí, tedy hned za námi, v žebříčku odběru piva na osobu, a to zhruba se 110 litry piva ročně. Celkem tak Němci zkonzumují skoro devět miliard litrů piva. Dokonce právě z Německa se k nám rozšířila obliba ovocných piv.
Oblíbenost piva dokazuje také největší pivní festival světa, zvaný Oktoberfest, který se každoročně pořádá v Mnichově.
Jiný kraj, jiná kuchyně
Stejně jako v mnoha jiných zemích i v Německu se jídla odvíjí od toho, v jaké části jsou podávané.
Tak např. v oblasti Bavorska se tamější kuchyně velice podobá té naší. V chladnějších krajích na sever od Alp si tamní obyvatelé potrpí na kalorické bomby.
Oproti tomu oblast okolo Rýna, kde se daří bílému vínu, je ovlivněna převážně kuchyní francouzskou, tedy lehčí.
Německá jídla jsou v posledních letech velmi rozmanitá a inspiraci nachází v mnoha různých světových kuchyních, zejména pak ve francouzské, italské či turecké. Navíc i Německo se od vydatnějších jídel vydává trendem zdravého životního stylu, a tak upouští právě od těžkých tradičních pokrmů.
Německá kuchyně je plná nejrůznorodějších uzenin. Klobásy se zde nejčastěji připravují buď jako vařené nebo grilované, ale můžete si zde pochutnat i na smažené či pečené variantě.
Norimberské klobásky, nejmenší z německých klobás, nesou od roku 2003 ochrannou značku EU, takže se tak smí nazývat pouze klobásy vyrobené Norimberskými řezníky. V případě klobás, které jsou vyrobeny stejným postupem, avšak jinde, musí nést jiné označení.
Legenda: tyto klobásky byly ve středověku vyráběny tak malé, aby se daly protáhnout klíčovou dírkou a propašovat vězňům do žaláře.
Skutečnost: důvod byl čistě ekonomický. V 16. století se zvyšovala chudoba, a tak řezníci začali vyrábět levnější a menší verzi těchto klobásek.
Mezi další typické německé pochutiny patří např. vepřové frankfurtské párky, které mají svou typickou chuť díky uzení na dubovém dřevu.
Eintopf, představuje nejstarší tradiční německé jídlo. Jedná se o zahuštěnou polévku, která obsahuje velké množství přísad od zeleniny až maso. V našem jídelníčku ho naleznete s uzeninou, čočkou, fazolemi, zelím a smetanou.
Německé pečivo
Z pečiva je nejznámější chleba z žitné mouky zvaný Pumpernickel a bavorský preclík. Německo je označováno za ráj pro milovníky sladkostí. Oblíbené jsou např. bavorské vdolky. Nesmíme také zapomenout na Stollen, což je tradiční německý vánoční koláč, který obsahuje velké množství sušeného ovoce a je celý obalený v moučkovém cukru.