Marinovaný bažant na víně

Jednoho bažanta staženého z kůže dobře omyjte, rozdělte na porce (doporučujeme oddělit zadní stehna a prsa) a protkněte proužky vychlazené slaniny. V rendlíku udělejte marinádu z na kroužky nakrájené menší cibule, 2 – 3 plátků citronu, nového koření, jalovce, celého pepře, soli, saturejky, trochy oleje a vody. Porce vložte do marinády a nechte v ledničce přes noc odležet.

Maso vyjměte z marinády, nechte okapat anebo osušte v ubrousku a opečte z obou stran na sádle. Na zbylém sádle zpěňte jemně do růžova na kostičky nakrájenou cibuli, vložte na ni maso, podlijte vodou, přidejte ještě několik kuliček pepře, nového koření, bobkový list, sůl a duste do měkka. Když je maso měkké, vyjměte jej z rendlíku a šťávu vyduste téměř na tuk. Přidejte malé množství tmavé jíšky (mouka opražená na sádle), podlijte červeným vínem (nejlepší je modrý portugal) a nechte cca 20 minut táhnout na mírném plameni. Šťávu přeceďte přes hodně jemné síto a dochuťte brusinkovou marmeládou nebo brusinkovým kompotem. Nechte asi 3 minuty zahřát a poté do hotové omáčky na cca 10 minut vložte maso z bažanta, aby se smíchaly chutě.

Podávejte s bramborem nebo s rýží.

Dobrou chuť