Což takhle dát si trochu superzdravé pohanky?!

Recepty z pohanky

Zapečená pohanka

Do vařící vody vsypeme  1 šálek pohanky (kroupy nebo lámanka, světlezelená nebo světlehnědá), 2 šálky vody a špetku mořské soli a vaříme na nejslabším plameni cca 10 minut, pokud pohanka vodu nevsákne. Necháme pod pokličkou vychladnout.

Na troše oleje osmahneme 1 cibuli s trochou kmínu do světlehněda. Také necháme vychladnout.

Do mísy nahrubo nastrouháme 5 velkých brambor a 2 mrkve. Přidáme uvařenou pohanku, opraženou cibuli a 3 vejce. Dochutíme solí, pepřem, majoránkou. Dobře promícháme. Přidáme trochu mléka, aby vzniklo tekuté těstíčko. Plech vymažeme olejem a těstíčko vylijeme. Dáme péct do trouby při teplotě 170 ° C na 45 minut. Před koncem můžeme ještě posypat strouhaným sýrem a spolu zapéct.

Pohankový salát s vajíčkem

Pohanku – kroupu mechanicky loupanou – vsypeme do vařící osolené vody v poměru 1,5 dílu vody : 1 díl pohanky a necháme ji v teple 2 hodiny dojít.

Uvaříme vajíčka natvrdo.

Na pánvičce osmahneme špek nebo klobásu, přimícháme uvařenou pohanku, nakrájenou sterilovanou papriku a posypeme na kostičky nakrájenými uvařenými vajíčky (nebo je můžete vmíchat rovnou do salátu).

Pohanková kaše s jablky

Přebranou pohanku propláchneme studenou vodou a pak dvakrát přelijeme vařící vodou. Necháme okapat, vyklopíme do hrnce, zalijeme osoleným mlékem a na mírném ohni za častého míchání vaříme 30 minut.

Ke konci vaření přidáme med nebo cukr, polovinu oloupaných a na kostičky nakrájených jablek a jen krátce povaříme, aby se jablka nerozvařila. S jablky můžeme přidat také opláchnuté a předem v rumu namočené rozinky, půlky mandlí nebo ořechů.

Hotovou kaši posypeme skořicovým cukrem nebo Grankem, polijeme rozehřátým máslem a ozdobíme plátky čerstvých jablek. Můžeme ještě pokapat medem.

Valašský kontrabáš

Brambory uvaříme ve slupce, vychladlé nakrájíme jako na salát.

Na sádle osmažíme cibulku, na kostky nakrájený bůček a dusíme do měkka.

Spaříme pohanku ve slané vodě, (1díl pohanky+2díly vody) necháme 1/4hodiny nabobtnat, vmícháme do masové směsi, přidáme brambory, česnek, osolíme, opepříme, okořeníme majoránkou. Vložíme do vymaštěné zapékací mísy, zasypeme strouhaným sýrem a zapečeme.

Uzené maso, pohanka, okurek

Pohanku (1 díl) zalejeme vodou (1,5 dílu) v širokém pekáči, přidáme celý pepř, nové koření a sůl a pod pokličkou přivedeme k varu a stáhneme plamen na minimum. Jakmile tekutina vsákne, vypneme plotýnku, přidáme plátek másla – asi tak centimetrový a necháme ji přikrytou dojít. Takto upravenou pohanku používáme ke všemu, co se normálně servíruje s rýží.